МЕА прогнозує подальше падіння експорту нафти з Росії

Share

У 2023 році експорт нафти з Росії продовжить скорочуватися, прогнозують експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА)

Про це повідомив глава МЕА Фатіх Біроль на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням на Reuters.

Біроль сказав, що є багато питань до спроможності Росії експортувати нафту через західні санкції, але також у довгостроковій перспективі – через її власні проблеми.

За його словами, усі міжнародні фірми, які допомагали російським нафтовим родовищам стати продуктивними, пішли.

«Дивлячись у більш віддаленій перспективі, я вважаю, що російська нафтова промисловість зіткнеться з величезними проблемами», – сказав Біроль.

Як зазначається, МЕА значно переоцінило вплив західних санкцій на обсяги експорту російської нафти на початку вторгнення Росії в Україну, заявивши, що нафтові ринки можуть втрачати до 3 млн барелів на день.

Біроль сказав, що експорт російської нафти здається більш «стійким», ніж передбачалося на початку минулого року, але він правильний з точки зору «напрямку руху».

«Зараз експорт російської нафти скорочується, як ми прогнозували, і знижуватиметься далі в першому кварталі цього року і в подальшому», – прокоментував він, додавши, що російська нафта та продукти продовжуватимуть купувати в Азії, зокрема, в Індії та Китаї.

Щодо обмеження цін на російську продукцію, яке може набути чинності наступного місяця, Біроль сказав, що він стурбований пропозицією дизельного палива.

«Це виглядає дещо складніше, і я сподіваюся, що це не призведе до проблем і обмежень на товарних ринках, особливо для дизельного палива», – зазначив він.

Згідно з грудневим звітом МЕА, обсяг експорту з Росії в листопаді 2022 року зріс до 8,1 млн барелів на добу (б/д), що стало максимумом із квітня. У грудні експорт нафти й нафтопродуктів із Росії, за оцінкою агентства, скоротився на 200 тис. б/д, до 7,8 млн б/д.

МЕА також прогнозувало зниження до квітня на 1,8 млн б/д порівняно з лютим 2022 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom