В ООН погіршили прогноз щодо рівня зайнятості в світі на 2023 рік

Share

Глобальне зростання рівня зайнятості в світі різко сповільниться в 2023 році – до 1% порівняно з 2,3% у 2022 році

Причинами цього стануть економічні наслідки повномасштабної війни в Україні, висока інфляція та більш жорстка монетарна політика, йдеться в звіті Міжнародної організації праці (спеціалізованої установи системи ООН), передає «УНІАН» із посиланням на Reuters.

Аналітики очікують, що в 2023 році кількість безробітних у світі зросте на 3 мільйони, до 208 мільйонів людей, а інфляція «з'їсть» реальну заробітну плату.

Дефіцит нових робочих місць вдарить по країнах на тлі того, шо багато з них досі оговтується від економічного шоку глобальної пандемії коронавірусу.

«Уповільнення глобального зростання зайнятості означає, що ми не очікуємо, що втрати, зазнані під час кризи COVID-19, будуть відновлені раніше 2025 року», – сказав директор дослідницького департаменту МОП Річард Саманс.

Прогрес у скороченні кількості неофіційних робочих місць у світі також, імовірно, буде втрачений найближчими роками, вважають у МОП.

Цей прогноз щодо кількості робочих місць у всьому світі гірший, ніж попередні оцінки МОП, згідно з якими очікувалося зростання на 1,5% у 2023 році.

«Нинішнє сповільнення означає, що багатьом працівникам доведеться погоджуватися на роботу нижчої якості, часто з дуже низькою оплатою, іноді з недостатньою кількістю робочих годин. Крім того, оскільки ціни ростуть швидше, ніж номінальні доходи від праці, криза вартості життя ризикує підштовхнути більше людей до бідності», – заявили в МОП.

Експерти попередили, що ситуація з безробіттям у світі може ще більше погіршитися, якщо світова економіка сповільниться.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom