Росія навмисно уповільнює рух суден «зерновим коридором», – США

Share

Росія навмисно затримує проходження суден з українським зерном, що удвічі знизило обумовлені Чорноморською зерновою угодою темпи транспортування продовольства

Про це під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН заявила постійна представниця США посол Лінда Томас-Грінфілд, передає «Бізнес.Цензор».

«Операції в межах цієї ініціативи не встигають за високим світовим попитом на «чорноморське» зерно через навмисне уповільнення Росією інспекцій. Десятки суден чекають відправлення, десятки інших – перевірок, аби мати змогу доставити свій зерновий вантаж», – сказала дипломатка.

Вона нагадала, що Чорноморська ініціатива передбачає транспортування щонайменше 5 млн тонн продовольства на місяць. Однак РФ штучно спричиняє зволікання, це призводить до додаткових витрат, а також до затримки мільйонів тонн зерна, більша частина якого призначена для країн, що розвиваються.

Представниця США підкреслила, що зараз 2,5 млн тонн зерна просто чекають відправлення, деякі кораблі простоюють уже понад місяць.

«Зерно переміщується удвічі повільніше, ніж у вересні й жовтні», – наголосила Томас-Грінфілд.

У зв’язку з цим вона звернулася до інших членів Ради Безпеки ООН, щоб разом закликати РФ негайно розширити взаємодію в межах Чорноморської угоди.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom