Аналітики Morgan Stanley спрогнозували ціни на нафту в 2023 році

Share

Зміни на ринку нафти очікуються в третьому й четвертому кварталах 2023 року – цьому сприятиме відновлення попиту, викликане, серед інших факторів, відкриттям Китаєм своїх кордонів

Відповідний прогноз оприлюднив американський банк Morgan Stanley, передає «УНІАН» із посиланням на Reuters.

«Ми бачимо, що ринок нафти прийде в рівновагу в 2 кв. та стане жорстким у 3 і 4 кв., що підтримає вищі ціни в кінці цього року», – йдеться в прогнозі банку.

Раніше Morgan Stanley прогнозував, що ціни на нафту Brent в першому кварталі 2023 року залишаться в діапазоні близько $80-85 за барель, однак до кінця року вони досягли $110 за барель. Зазначається, що «стеля пропозиції все ще не за горами, а запаси відверто низькі».

Еталонна нафта марки Brent торгувалася в районі $83,04 за барель 12 січня після зростання на 3% на попередній сесії.

«Ми прогнозуємо зростання попиту на нафту в Китаї через «повторне відкриття» на рівні близько 1 млн барелів на добу, який буде реалізовуватися поступово протягом року», – заявили в Morgan Stanley.

У банку очікують, що повторне відкриття країни також прискорить відновлення попиту на авіаперевезення.

Минулого місяця Китай скасував суворі заходи по боротьбі з COVID-19, знявши локдауни, скасувавши карантин і припинивши регулярне тестування. Тим часом, країни G7 із 5 лютого запровадять граничні ціни на російські нафтопродукти, щоб ще більше скоротить доходи Москви від експорту енергоносіїв та її можливості фінансувати своє вторгнення в Україну.

Через цінові обмеження Morgan Stanley прогнозує перебої з поставками російської нафти «на рівні 1 млн барелів на добу в порівнянні з поточними рівнями».

Британський банк Barclays заявив раніше, що він залишається «конструктивним» щодо цін на нафту, але попередив, що погіршення світової виробничої активності може створити ризик зниження його поточного прогнозу ціни Brent у $98 за барель на 2023 рік.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom