У 2022 році 70% металургійного експорту України надійшло в Європу – Каленков

Share

У 2022 році європейський ринок став основним для української металургії. Частка Євросоюзу в загальному обсязі експорту металопродукції з України зросла із 30% у 2021 році до понад 60% минулого року. Ще 10 % було експортовано до інших країн Європи. Такі дані озвучив президент об’єднання «Укрметалургпром» Олександр Каленков під час дискусії в рамках проекту «Ціна держави».

Також значною була частка Туреччини, куди надійшло ще 15% від українського металургійного експорту.

«Після того як ми втратили порти, постачати на дальні ринки стало набагато складніше. Навіть якщо ми відправляємо продукцію в Європу через західні переходи, то європейські порти не завжди справляються із потоком», – пояснив Каленков.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українські підприємства постачали значні обсяги виробленої продукції до Китаю, країн Близького Сходу та Північної Африки. Однак наразі торгівля з ними неможлива через логістичні обмеження, перш за все блокування морських шляхів постачання.

Загалом, за словами Каленкова, у 2022 році металургійні підприємства України, як і в попередні роки, експортували близько 85% виробленої продукції. Однак ці обсяги суттєво скоротилися. Так, за даними «Укрметалургпрому», загальний обсяг виробництва сталі в Україні у 2022 році скоротився на 70,7% у річному вимірі і склав 6,26 млн т. Виробництво чавуну впало на 69,8% до 6,39 млн т, прокату – на 72% до 5,35 млн т.

Обсяги внутрішнього споживання металопродукції при цьому він оцінив у 2 млн т., з яких близько 25% склав імпорт. Це відображає падіння на 55% від показників 2021 року, коли споживання склало 5,12 млн т.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom