Мінекономіки озвучило прогноз цін на початок 2023 року

Share

В Міністерстві економіки України прогнозують, що ціни на початку 2023 року зростатимуть помірно, інфляційна динаміка не відрізнятиметься від кінця минулого року

«На початку 2023 року в разі відсутності нових потужних викликів загальна динаміка внутрішніх цін залишатиметься у сформованому руслі помірного зростання», – цитує «РБК-Україна» повідомлення Мінекономіки.

У грудні 2022 року темпи споживчої інфляції залишилися на рівні попереднього місяця – 0,7% за місяць. Річна інфляція склала 26,6%, і цей показник виявився меншим за офіційний прогноз уряду (29,3%).

Як зазначили в міністерстві, упродовж всього часу війни інфляцію практично формували два головних чинники війни:

  • перший – обсяги руйнування інфраструктури (у т.  ч. енергетики) та логістики і, відповідно, швидкість відновлення та адаптації економіки;
  • другий – рівень і швидкість міграції як чинник попиту і чинник забезпечення трудовими ресурсами потреби виробництва (і, відтак, формування пропозиції товарів та послуг).

За даними міністерства, стабілізації ринку сприяє продовольчий імпорт, що підкріплює вітчизняну пропозицію товарів, не додаючи наразі поштовху в напрямку зростання цін внаслідок:

  • відносної стабільності цін на продовольство на світових ринках,
  • фіксації обмінного курсу гривні та її відносної стабільності на готівковому ринку.

Також важливим є стримуючий вплив на загальний індекс інфляції від мораторію на зростання комунальних тарифів, які за рік збільшилися лише на 6%.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom