Шмигаль повідомив вартість першого етапу відбудови України

Share

Кабінет міністрів у поточному році планує отримати $17 млрд на відновлення майна, пошкодженого та зруйнованого внаслідок повномасштабного російського вторгнення

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час засідання уряду 10 січня, передає «УНІАН».

«Станом на зараз загальна сума на відновлення з уже зрозумілих нам джерел складає близько 110 млрд грн. Загалом же в цьому році розраховуємо отримати $17 млрд або 680 млрд грн на першочергове відновлення пошкодженого та зруйнованого майна», – сказав очільник уряду.

За словами прем’єра, Кабмін визначив чотири ключові джерела фінансування цього відновлення. По-перше, це конфісковані російські кошти.

«Уряд вже спрямував 17 млрд грн конфіскованих коштів російських банків у бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Процес конфіскації російських активів в Україні продовжується. Працюємо над тим, аби він розпочався і в країнах-союзниках», – сказав він.

Другим джерелом фінансування будуть безпосередньо кошти з державного бюджету.

«Цього року 35,5 млрд грн так само підуть у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії за рахунок сплати НБУ частини свого прибутку», – сказав він.

Третім джерелом уряд визначив кошти міжнародних партнерів.

«Вже є перші кроки в цьому напрямку. США прийняли рішення про виділення на відновлення України $1,4 млрд або понад 56 млрд грн. Найближчим часом очікуємо надходження цих коштів», – сказав Шмигаль.

Четверте джерело – кошти донорів з усього світу, які зібрані на платформі United24. За словами голови уряду, вже є відібрані перші проекти та є відповідні кошти.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom