РФ має назавжди зникнути з переліку крупних експортерів на світовому енергоринку, — Галущенко

Share

Росію необхідно назавжди витіснити з переліку ключових експортерів енергоресурсів у країни Європи

Таку думку висловив міністр енергетики Герман Галущенко під час зустрічі з виконавчим віце-президентом Європейської Комісії з питань зеленого курсу Франсом Тіммермансом, повідомляє прес-служба Міненерго України.

«Надважливо, щоб виключення Росії з переліку ключових експортерів енергоресурсів у країни Європи не стало тимчасовим явищем на час (повномасштабної – Ред.) війни. Росія має назавжди зникнути з мапи крупних експортерів світового енергоринку», — наголосив Галущенко.

Також сторони обговорили питання розбудови енергетичної системи України.

«Зараз ми говоримо про майбутнє України, яка має бути незалежною від російських вуглеводнів. Це можливо за рахунок використання її величезного потенціалу в сфері відновлюваної енергетики, сонячної та повітряної енергії, а також водню», — наголосив Тіммерманс.

Своєю чергою, Галущенко підкреслив, що стійкість енергосистеми – важливий аспект післявоєнних планів. Україна планує втілити найкращі світові практики захисту енергетичної інфраструктури.

«Наше бачення — енергосистема України буде сталою, децентралізованою та кліматично нейтральною. Пріоритет — збільшення відновлювальної та атомної генерації», — зазначив Галущенко.

За словами міністра, до 2030 року в Україні прогнозується збільшення атомної генерації на 2 ГВт. Відновлювані джерела становитимуть близько 30% в енергобалансі країни. До 2050 року понад 90% електроенергії вироблятиметься з безвуглецевих джерел.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom