Нацбанк урегулював діяльність ЕКА

Share

Національний банк України урегулював діяльність Експортно-кредитного агентства як страховика зі спеціальним статусом

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

За даними НБУ, зокрема:

  • унормований порядок включення ЕКА до Державного реєстру фінансових установ, ліцензування ЕКА та умови провадження ним діяльності із страхування, перестрахування, надання гарантій;
  • установлені вимоги до системи внутрішнього контролю, системи управління ризиками, звітності, перестрахування ризиків та кваліфікаційних вимог до керівників та ключових осіб ЕКА;
  • як до страховика зі спеціальним статусом установлені вимоги до нормативу достатності капіталу та платоспроможності; також визначені особливості формування ЕКА страхових резервів.

Постанова НБУ набирає чинності з 10 січня 2023 року. 

«ЕКА створене з метою стимулювання експорту товарів (робіт, послуг) українського походження та підтримки суб’єктів господарювання-резидентів України, які здійснюють експорт товарів (робіт, послуг) українського походження, шляхом страхування, перестрахування, надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту. Із 7 січня 2023 року Національний банк отримує повноваження щодо регулювання діяльності ЕКА», – нагадали в НБУ.

Агентство має привести свою діяльність у відповідність до вимог та подати документи для отримання ліцензії до 7 липня 2023 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom