Видобуток газу в Україні у 2022 році впав до 20-річного мінімуму

Share

Протягом 2022 року Україна видобула близько 18,5 млрд кубометрів природного газу, що на 6% менше, ніж у 2021 році (19,8 млрд кубометрів)

Це найнижчий показник видобутку за останні 20 років, свідчать попередні розрахунки ExPro.

Основна причина скорочення видобутку – повномасштабна війна, яку РФ розпочала проти України наприкінці лютого 2022 року. Окупація частини території України (особливо Харківської області) негативно вплинула на видобуток газу в цих регіонах та прифронтових зонах.

Найбільшим газовидобувним підприємством країни залишається АТ «Укргазвидобування», яке минулого року видобуло 13,2 млрд куб. м газу, на 3% менше, ніж роком раніше.

ПАТ «Укрнафта» минулого року скоротила видобуток природного газу на 7% – до 1 млрд куб. м. Головними причинами скорочення видобутку є старі родовища та практично відсутність інвестицій у газовидобуток.

Приватні компанії за підсумками року показали найбільше падіння – до 4,3 млрд куб м, на 15% менше, ніж минулого року. Відчутне падіння видобутку приватними компаніями пов’язано з рядом причин, основна з яких – війна.

У зв’язку з повномасштабною війною споживання природного газу в країні відчутно впало, у деякі місяці практично вдвічі у порівнянні з попереднім роком. Ринок збуту для приватних компаній звузився, а експорт газу внутрішнього видобутку залишається під забороною. Враховуючи це, компанії накопичували запаси у підземних сховищах – понад 1,2 млрд куб. м газу на початок грудня.

Крім того, з березня до серпня рента на видобуток природного газу в Україні була прив’язана до цін на європейських хабах, де газ торгувався у рази дорожче. На фоні різкого падіння доходів, а також труднощів з реалізацією газу, приватні видобувні компанії практично зупинили інвестиції у газовидобуток.

Водночас із серпня базис для розрахунку ренти прив’язали до цін на внутрішньому ринку, що дозволило компаніям стабілізувати ситуацію. Очікується, що у наступний рік компанії зможуть підвищувати видобуток газу, хоча проблеми з його реалізацією все ще залишаються.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom