Росія зменшує транзит газу через Україну п’ятий день поспіль

Share

Прокачування газу російським «Газпромом» до країн Євросоюзу через газовимірювальну станцію «Суджа» 6 січня складе 35,5 млн кубометрів

Таким чином, менш ніж за тиждень показник знизився приблизно на 7,8 млн кубометрів, повідомив прессекретар очільника «Газпрому» Сергій Купріянов російським медіа, передає «Бізнес.Цензор».

«Газпром» здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України в обсязі, підтвердженому українською стороною через ГВС «Суджа», – 35,5 млн куб. м на 6 січня. Заявку на ГВС «Сохранівка» відхилено», – зазначив він.

Днем раніше обсяг прокачування становив 37,6 млн куб. м, 4 січня – 37,8 млн куб. м. 3 січня – 42,2 млн, 2 січня – 42,4 млн. Почався рік із показника 43,3 млн куб. м – це середні значення прокачування в минулі місяці.

Загалом обсяги транзиту російського газу майже втричі менше від заброньованої російським «Газпромом» гарантованої потужності в обсязі 109,6 млн кубометрів на добу. Довгостроковий контракт, укладений на 2020-2024 роки на умовах «качай або плати» передбачає, що Росія повинна оплачувати весь заброньований обсяг – у 2023 році це 40 млрд кубометрів.

Нині причини подальшого скорочення поставок російського газу до Європи невідомі. Разом з тим, ціни на природний газ на європейських ринках продовжують знижуватися.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom