МВФ прогнозує важкий для світової економіки рік

Share

Для більшої частини світової економіки 2023 рік буде важким, оскільки основні рушії глобального зростання – США, Європа й Китай – зазнають ослаблення активності

Про це 1 січня заявила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, передає «Укрінформ» з посиланням на Reuters.

2023 рік буде «жорсткішим, ніж рік, який ми залишаємо позаду», заявила вона.

«Чому? Тому що три великі економіки – США, ЄС і Китай – одночасно уповільнюються», – сказала вона.

У жовтні МВФ знизив прогноз зростання світової економіки у 2023 році, що відображає наслідки російської війни проти України, а також інфляційний тиск і високі процентні ставки, установлені центральними банками, зокрема Федеральною резервною системою США (ФРС), з метою зниження цінового тиску.

«Уперше за 40 років зростання Китаю у 2022 році, імовірно, буде на рівні або нижче світового», – зазначила Георгієва.

Більш того, очікувані спалахи COVID в найближчі місяці можуть ще більше вдарити по його економіці й уповільнить як регіональне, так і глобальне зростання, сказала вона.

У жовтневому прогнозі МВФ зростання ВВП Китаю за минулий рік становило 3,2% – на рівні глобального. Пізніше прогнозні показники були поліпшені, але надалі, схоже, будуть знову знижені.

Тим часом, за словами Георгієвої, економіка США може уникнути падіння, яке, ймовірно, торкнеться третини світових економік.

На її думку, «США є найбільш стійкою країною, і вона може уникнути рецесії. Ми бачимо, що ринок праці залишається досить сильним».

«Якщо ринок праці буде дуже сильним, ФРС, можливо, доведеться довше тримати процентні ставки більш жорсткими, щоб знизити інфляцію», – сказала Георгієва.

Торік ФРС підняла базову процентну ставку з майже нульової у березні до поточного діапазону 4,25–4,50%, а в грудні посадовці прогнозували, що у 2023 році вона перевищить 5%, що не спостерігалося з 2007 року.

Рівень безробіття у США залишається на рівні 3,7% – майже найнижчому з 1960-х років.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom