Центробанк РФ визнав малоймовірність повернення заморожених активів російських банків

Share

Центральний банк Росії вважає малоймовірним повернення заблокованих за кордоном через санкції активів російських банків

Про це йдеться у оновленій доповіді регулятора, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на російські медіа.

«Перспективи повернення цих активів видаються вкрай низькими попри те, що з юридичної точки зору вони поки не конфісковані», – зазначається у документі.

Банк Росії пояснив відсутність у регулюванні особливих підходів щодо заблокованих активів тим, що «ця проблема в подібних масштабах є новою для банків».

З огляду на це ЦБ РФ планує надати банкам розстрочку на 10 років – до кінця 2032 року – для створення резервів на можливі втрати за повністю заблокованими активами.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну США, Євросоюз, Велика Британія, Японія та низка інших країн в рамках накладених на Росію санкцій заморозили активи низки російських банків, у тому числі «Сбєрбанку», ВТБ, «Альфа-банку», банку «Открытие», «Промсвязьбанку» та «Совкомбанку».

Секторальні санкції США та Євросоюзу запроваджені проти «Россєльхозбанку» та «Газпромбанку». Разом із «Московським кредитним банком» вони також перебувають під блокуючими обмеженнями Великої Британії.

У червні Євросоюз запровадив санкції проти російського «Національного розрахункового депозитарію», що призвело до блокування рахунків кредитних організацій у євро, відкритих у НРД.

За підсумками першого півріччя 2022 року збитки російського банківського сектора сягнули 1,5 трлн рублів (близько $25 мільярдів), повідомляли у ЦБ РФ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom