Путін заборонив продаж нафти країнам, які запровадили цінову стелю

Share

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що забороняє з лютого постачання російської нафти покупцям, які запровадили стелю цін на неї

Документ опублікований 27 грудня, повідомляють російські пропагандистські медіа.

«Забороняється постачання російської нафти і нафтопродуктів іноземним юридичним і фізичним особам за умови, що контрактами на ці постачання прямо чи опосередковано передбачене використання механізму фіксації граничної ціни. Встановлена ??заборона діє на всіх етапах постачання кінцевому покупцю», – йдеться в указі.

Документ набирає чинності з 1 лютого 2023 року і діє до 1 липня 2023 року. Заборона на постачання нафти, встановлена ?? постановою, застосовуватиметься безпосередньо з 1 лютого, а заборона на постачання російських нафтопродуктів – «з дня, визначеного урядом Російської Федерації, але не раніше дати набрання чинності цим указом».

Уряду доручено визначити дату та ухвалити акти, спрямовані на реалізацію відповідної заборони.

При цьому Путін залишив за собою право ухвалювати спеціальні рішення про поставки нафти і нафтопродуктів, здійснення яких заборонене указом.

5 грудня набуло чинності ембарго на постачання російської нафти морем до Євросоюзу. Країни ЄС також домовилися про регульовану цінову стелю на російську нафту, що поставляється морем, на рівні $60 за барель. Про подібне рішення оголосили країни G7 та Австралія. Країни Заходу заборонили своїм компаніям надавати транспортні, фінансові та страхові послуги танкерам, що транспортують нафту з Росії за ціною, вищою за вказаний рівень.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom