У 2022 року ВВП впаде на третину, у 2023 році зростатиме повільніше, ніж очікувалося, – НБУ

Share

Попри відновлення у другому кварталі економіка України залишається пригніченою: ВВП у поточному році впаде близько на третину, а у 2023 році зростатиме повільніше, ніж очікувалось, через удари по енергоінфраструктурі

Про це на презентації Звіту про фінансову стабільність заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, передає «Економічна правда».

«Завдяки тій міцності, яку банківська система отримала раніше, завдяки реформам і регулярному стрес-тестуванню, реальний стрес-тест вона проходить доволі непогано. Довіра до банківської системи зберігається, банківська система зберігає ліквідність, продовжує кредитувати», – заявила Рожкова.

Проте, наголосила вона, масштабні обстріли, які розпочалися з жовтня, руйнування енергоінфраструктури посилюють ризики для фінансової стабільності.

«Хоча фінансовий сектор працює безперебійно, він зазнає відповідних втрат. Це і недоотримані доходи, і додаткові витрати на облаштування відділень для роботи в періоди блекаутів. Економіка, попри відновлення в другому кварталі, залишається пригніченою. У цьому році ВВП впаде десь близько на третину, а наступного року зростатиме повільніше, ніж очікувалось в наших попередніх прогнозах», – підкреслила Рожкова.

За її словами, це є «результатом терору і знищення нашої енергоінфраструктури».

Вона додала, що це також вплине на банківський сектор, знизить попит на банківські послуги, призведе певним чином до додаткових кредитних втрат.

За словами Рожкової, разом з тим міжнародна допомога, яку отримує Україна, зростає і стає системнішою і регулярнішою, що дозволило знизити темпи монетарного фінансування бюджету.

«Ми сподіваємось наступного року взагалі уникнути такого інструменту», – сказала вона.

Також це дозволяє підтримувати комфортний для економіки і для регулятора рівень золотовалютних резервів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom