У меморандумі з МВФ прогнозують сповільнення інфляції в Україні до 22,5% в 2023 році

Share

Рівень інфляції в річному обчисленні в Україні поступово зменшиться з 30% наприкінці 2022 року до близько 22,5% наприкінці 2023 року

Відповідний прогноз міститься у Меморандумі про економічну та фінансову політику моніторингової програми за участю ради директорів Міжнародного валютного фонду, передає «Інтерфакс-Україна».

«(Це) відображає залишкові наслідки перебоїв у постачаннях та руйнування виробничих потужностей на тлі нижчих світових цін на енергоносії», – сказано в документі.

Очікується, що утвориться дефіцит поточного рахунку в обсязі близько $5,7 млрд у 2023 році після прогнозованого профіциту у розмірі $6,4 млрд у 2022 році.

«Цей прогноз відображає зростання торговельного балансу, оскільки очікується, що поновлення надходжень від експорту буде повільним, тоді як попит на імпорт, як очікується, прискориться через збереження попиту на паливо, обладнання та матеріали для ремонту та відновлення», – пояснюється в меморандумі.

Значні обсяги зовнішнього фінансування мають підтримати валютні резерви на рівні близько $21 млрд до кінця 2023 року, що еквівалентно трохи більше ніж 2,5 місяця імпорту.

Щодо реального ВВП документ містить уже раніше оприлюднений прогноз його падіння майже на третину у 2022 році та можливого незначного зростання на 1% у 2023 році.

«Повільне відновлення пояснюватиметься тривалим впливом у першому кварталі наступного року через нещодавні пошкодження енергетичної інфраструктури. Очікується, що економічна діяльність активізується в наступних кварталах переважно за рахунок державних витрат, тоді як відновлення експорту буде лише поступовим (враховуючи руйнування потужностей та залишкові проблеми з логістикою), а зростання споживання залишиться слабким (насамперед через зниження купівельної спроможності населення)», – йдеться в Меморандумі.

Наголошується, що невизначеність висока, є ризики недовиконання прогнозу, що матиме наслідком помітне зростання потреб у зовнішньому фінансуванні.

«Відновлення економічної діяльності у 2023 році може бути набагато повільнішим, ніж очікувалося. Зокрема, відновлення може бути слабшим, якщо вплив останніх атак на критичну інфраструктуру триватиме довше, ніж очікувалося, ситуація з безпекою погіршуватиметься, припиниться дія зернового коридору або прискориться міграція за межі країни», – зазначається в документі.

У той самий час у ньому зазначається, що економіка може відштовхнутися від дна швидше, якщо ситуація з безпекою та інфраструктурою покращиться динамічніше за очікування.

«В економіці може спостерігатися набагато потужніше відновлення за умови швидшого, ніж очікувалося, зниження ризиків, пов'язаних з безпекою, і більш динамічного розв'язання поточних проблем з енергетичною та матеріально-технічною інфраструктурою. За таких припущень зростання економіки в 2023 році могло б зміцнитися до 3-4%», – сказано в меморандумі

Прогноз міг би ще більше покращитись при прискоренні повернення мігрантів, а також завдяки широкомасштабним зусиллям відновлення, які прискорюють відновлення, додає українська сторона.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom