Україна вивчає можливість використання газових мініелектростанцій, – прем’єр

Share

Газотурбінні та газопоршневі мініелектростанції є одним із варіантів для створення альтернативної мобільної генерації в умовах пошкодження існуючої унаслідок російських обстрілів

Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Хоча виробництво електроенергії на них коштує дорого, але вони хороші тим, що дуже швидко підіймаються – до 3 хвилин. Для порівняння: атомний блок розганяється три доби, а гаситься півтора місяця. Тепловий блок з холодного стану підіймається від 8 до 12 години, з гарячого стану від 30 хв до 1,5 години», – сказав очільник уряду.

Водночас прем’єр зазначив, що є станції українського виробництва, які вже встановлені і відновлюють роботу, також вони встановлюються на складах.

Шмигаль пояснив, що газотурбінні та газопоршневі електростанції мають невеликі блоки в середньому 50 МВт, але можна одночасно розмістити кілька станцій та досягти великої потужності.

«Якщо їх ставити 20 штук в ряд, виходить 1 тис. МВт – це атомний блок. Вони, як правило, не потребують особливого людського втручання та обслуговування, це величезний плюс», – зазначив очільник уряду, додавши, що їх також можна використовувати для забезпечення великих міст водою та теплом.

Водночас, за словами Шмигаля, ще одна сфера застосування – енергетична безпека атомної генерації.

«Коли при блекауті розвалюється мережа, розбалансується і все вимикається, то щоб підняти атомний блок, потрібно 100-150 МВт. На генераторах такої потужності не досягнеш. Відповідно потрібно знайти, звідки «підкурити», і з цим можуть допомогти саме газотурбінні блоки», – вважає прем'єр.

За його словами, внаслідок дев'яти хвиль масованих ракетних ударів та десятків менших атак фактично пошкоджено або зруйновано 50% енергосистеми. Він пояснив, що зараз проблематику енергетики слід розділити на два блоки: перший – дефіцит потужності, що генерує, другий – дефіцит мережної потужності.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom