Рашкован розповів, коли Україна може отримати велику програму з МВФ

Share

Моніторингова програма за участю ради директорів для України, яку остаточно затвердив МВФ 19 грудня, у разі її успішного проходження у березні 2023 року може змінитися великою програмою з фінансуванням

Про це повідомив заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован на щорічній конференції асоціації «Професійний уряд» (PGA), передає «Інтерфакс-Україна».

«Сподіваємось у березні вийти на більшу програму, яка вже буде частиною процесу реконструкції та допомагатиме побудувати «макрофреймворк» для інших донорів», – зазначив він.

Рашкован пояснив, що у затвердженій PMB містяться умови, які мають продемонструвати іншим донорам та партнерам, що Україна здатна «не лише воювати з Росією під час війни, а й у таких складних умовах впроваджувати зміни у своїй політиці, щоб робити макрокорекцію, приводити економічну ситуацію до ладу, зменшувати бюджетний дефіцит, не дозволяти монетарного фінансування наступного року, працювати більше із донорами».

«Рівень невизначеності дуже високий, але програма на чотири місяці, під час них ми маємо показати, що Україна здатна реалізовувати складні програми", – зазначив він.

За його словами, на відміну від багатьох інших міжнародних фінансових організацій, МВФ не є банком розвитку, але «працює над створенням макрорамки, в якій можна щось планувати» і яку аутсорсять інші донори та кредитори.

Йдеться про контроль над макроекономічною, бюджетною фіскальною, монетарною політиками, додав заступник виконавчого директора Фонду.

«Щоб МВФ міг їх запевнити, що уряд проводитиме політики, які матимуть змогу підтримати реконструкцію», – підсумував він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom