США хочуть запровадити санкції проти власника «Норнікеля» – WSJ

Share

США найближчим часом запровадять санкції проти одного з найбагатших бізнесменів Росії Владіміра Потаніна та деяких з його фінансових компаній. Очікується, що про запровадження санкцій офіційно можуть оголосити уже в четвер, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на американських чиновників.

Окрім самого Потаніна, санкції запровадять щодо його дружини Катерини Потаніної та яхти, якою він володіє. Також до санкційного списку внесуть холдингову компанію Потаніна «Інтеррос» і «Росбанк», який Потанін купив у Société Générale SA на початку цього року.

Потанін є основним акціонером ПАТ «ГМК "Норильський нікель» (Норнікель), одного з найбільших у світі виробників паладію та рафінованого нікелю та джерела більшої частини його особистого багатства. Водночас ця компанія під санкції не потрапить, уточнили співрозмовники видання.

За словами одного з американських чиновників, пом’якшити будь-який потенційний глобальний економічний вплив санкцій проти «Норнікеля» було б складно, тому компанію виключили зі списку санкцій.

На частку «Норнікелю» припадало близько 5% річного світового виробництва нікелю станом на початок цього року. Нікель є ключовим компонентом акумуляторів електромобілів. Крім того «Норнікель» виробляє близько 40% світового паладію, який використовується у виробництві напівпровідників. «Норнікель» також постачає кобальт і мідь.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom