Міненерго і МЕА підписали програму відновлення української енергетики

Share

Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль і міністр енергетики України Герман Галущенко підписали дворічну спільну робочу програму з відновлення української енергосистеми після руйнувань, спричинених російською військовою агресією

Про це повідомило Міністерство енергетики.

Спільна робоча програма зосереджена на ключових коротко- та довгострокових енергетичних пріоритетах України з акцентами на енергетичній безпеці, переході на чисту енергію та плані відновлення енергетичного сектора.

Згідно з програмою, МЕА надаватиме підтримку Міненерго у розробці Енергетичної стратегії до 2050 року. У програмі окреслено напрямки співпраці, зокрема безпека енергетичної системи, енергозбереження, низьковуглецевий водень, відновлювані джерела енергії, біогази, а також робота з даними та статистикою.

У Міненерго додали, що в контексті посилення енергетичної безпеки МЕА надаватиме допомогу уряду України в оцінці наявних засад інвестування в енергетичну систему та в розробці рекомендацій для їх удосконалення.

«Посилена безпека та перехід на безвуглецеву енергію – це фундаментальні принципи, на яких базуватимуться процеси відновлення енергетичного сектора України після перемоги. Попри війну ми не відмовляємося від попередніх планів розвивати відновлювану енергетику та підтримувати загальносвітовий тренд «зеленого» переходу», – заявив Галущенко.

За його словами, спільна програма з Міжнародним енергетичним агентством сприятиме залученню якісної експертизи, найкращих світових практик та широкому запровадженню новітніх технологій для відбудови сучасної енергетичної системи України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom