Темпи зростання споживчих цін зберігаються на високому рівні, – НБУ

Share

У листопаді 2022 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася практично на рівні попереднього місяця та становила 26,5% (у жовтні – 26,6%). У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%

Фактичні темпи зростання цін були нижчими за траєкторію прогнозу Національного банку, повідомляє прес-служба регулятора.

«Це пов'язано з розширенням пропозиції продуктів харчування, деокупацією частини територій України, розпродажем товарів, які швидко псуються через дефіцит електроенергії, та слабшим споживчим попитом. Крім того, інфляцію стримувало певне зміцнення готівкового курсу гривні, у тому числі завдяки раніше вжитим заходам НБУ», – сказано в повідомленні.

Базова інфляція в листопаді пришвидшилася до 22,1% р/р з 21,5% р/р у жовтні.

Зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося до 28% р/р. Сповільнилося зростання цін на сирі продукти харчування (до 44,4% р/р). Зростання адміністративно регульованих цін залишилося на рівні попереднього місяця (14,7% р/р).

Темпи зростання цін на пальне в річному вимірі й надалі знижувалися (до 59,4%). Водночас у місячному вимірі ціни на пальне зросли внаслідок підвищення витрат бізнесу та посилення попиту на тлі перебоїв з електропостачанням.

«Динаміка споживчої інфляції в листопаді свідчить про перші ознаки послаблення інфляційного тиску під впливом тимчасового розширення пропозиції сирих продуктів харчування, слабшого попиту, а також завдяки попередньо вжитим заходам з боку НБУ, зокрема, зі збалансування валютного ринку та підвищення привабливості гривневих активів», – повідомив регулятор.

Водночас через наслідки повномасштабної війни темпи зростання споживчих цін і надалі зберігаються на високому рівні, а ризики посилення інфляційного тиску залишаються значними через дефіцит електроенергії.

«Національний банк утримує облікову ставку на рівні 25%, а також підвищить вимоги до обов’язкових резервів банків. Це дасть змогу забезпечити привабливість гривневих активів, підтримати курсову стабільність, зберегти контроль за ціновою динамікою та сприятиме зниженню інфляції наступного року», – додали в НБУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom