Прибуток «Роснєфті» зменшився попри зростання цін на нафту

Share

Чистий прибуток найбільшої нафтової компанії Росії – «Роснєфть» – за дев’ять місяців 2022 року знизився на 15%, до 591 млрд руб

Виторг компанії за звітний період зріс на 15,7% – до 7,2 трлн руб., а показник EBITDA – на 21,8% у річному вираженні, досягнувши рекордних за дев'ять місяців 2,01 трлн рублів, пише «Коммерсант» із посиланням на звітність компанії.

За даними російського Мінфіну, ціни на нафту місцевої марки Urals у цьому році значно зросли – середня ціна бареля Urals у січні-листопаді 2022 року склала $78,32, тоді як у 2021 році вона становила $69 за барель.

«Роснєфть» вказує, що у третьому кварталі частка азійського напряму у структурі реалізації нафти у країнах далекого закордоння досягла рекордних 77%.

Компанія стверджує, що постачання нафти в азійському напрямку зросло майже на третину і «повністю компенсувало зниження поставок на адресу європейських покупців».

При цьому «Роснєфть» поскаржилася, що на її прибуток негативно вплинуло запровадження зовнішнього управління на її підприємствах у Німеччині, внаслідок чого зафіксовано збиток у розмірі 56 млрд руб.

«Роснєфть» також звітувала про збільшення продажів нафтопродуктів у Росії на 6,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 31,1 млн т. Обсяг реалізації нафти за дев'ять місяців зріс на 3,3% рік до року – до 86, 9 млн тонн, у країнах далекого закордоння її було реалізовано на 4,8% більше, ніж роком раніше, – 77,3 млн тонн. Видобуток вуглеводнів «Роснєфті» збільшився на 2,2% – до 4,97 млн барелів нафтового еквівалента на добу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom