Метінвест започаткував програму з протезування та реабілітації для військових

Share

Гуманітарна ініціатива Групи Метінвест «Рятуємо життя» започаткувала програму з протезування та реабілітації військових і мирних жителів України, постраждалих внаслідок бойових дій.

«З плином війни в Україні кількість осіб, що втратили кінцівки, продовжуватиме збільшуватися. Часто ті, хто потребує протезів, не знають, з чого почати й куди звертатися по допомогу. До того ж самостійно оплатити протезування, вартість якого стартує від кількох десятків тисяч євро, має змогу далеко не кожен. Саме тому «Рятуємо життя» вирішила допомогти постраждалим повернутися до повноцінного життя», – пояснили у компанії.

В першу чергу ініціатива допомагатиме співробітникам Метінвесту, що боронять країну в Збройних Силах України. До лав ЗСУ стало близько 7 тисяч працівників компанії. «Рятуємо життя» спільно з Проєктом підтримання протезування в Україні та їхніми партнерами ProsthetiKa й Razom for Ukraine візьмуть на себе організаційні та документарні питання щодо протезування постраждалих.

Зазначається, що перші дев’ятеро людей вже отримують допомогу й чекають на свої протези. До програми входить підготовка до протезування, встановлення протезів і подальше спостереження в українських клініках, а також фізична й психологічна реабілітація. На першому етапі програма охопить 16 співробітників компанії та членів їхніх сімей, що перебувають в Україні та за її межами.

«Війна застала мене з сім’єю на гірськолижному курорті на заході України. Повернувшись до Запоріжжя, я одразу став до лав ЗСУ. Під час бойового завдання у Пісках, під Донецьком, отримав уламкове поранення руки, через що довелося зробити операцію з ампутації лівої кисті. Проте завдяки Метінвесту я став учасником спільної благодійної програми Гуманітарної ініціативи «Рятуємо життя» та Проєкту підтримання протезування в Україні. Зараз проходжу протезування та отримую норвезький біонічний протез, завдяки якому сподіваюся продовжити жити повноцінним життям без обмежень», – зазначив Анатолій Узлов, сталевар «Запоріжсталі», який став до лав ЗСУ.

У подальшому Метінвест планує розширити програму, залучивши до неї ветеранів війни та мирних жителів у регіонах, де працює Метінвест.

Другий напрям діяльності «Рятуємо життя» – створення україномовної освітньої онлайн-платформи для фахівців у галузі протезування кінцівок та супутньої реабілітації. Партнером тут стане Ukraine Prosthetic Assistance Project, заснований за підтримки всесвітньо відомої організації ProsthetiKa, що з 2015 року займається підвищенням рівня кваліфікації спеціалістів і культури протезування в Україні.

Навчання медичного персоналу складатиметься з 5 курсів: реабілітаційних, для спеціалістів із протезування та з догляду за пацієнтами. Курси міститимуть відеолекції та практичні завдання від викладачів з України, США, Великої Британії та Швеції. Після завершення навчання учасники отримують сертифікати погодженого з Міністерством охорони здоров’я України зразка.

Освітня онлайн-платформа дасть змогу кожному вітчизняному фахівцю, що має справу з ампутаціями кінцівок, отримати системне розуміння того, які етапи реабілітації існують, що потрібно робити під час кожного етапу, як сприяти кращому результату під час протезування кінцівок, як відбувається протезування кінцівок, як допомогти людині опанувати протез, та застосувати усе це на практиці. 

«Ініціатива «Рятуємо життя» від початку війни допомагає всім, хто цього потребує найбільше. Вона була створена для запобігання гуманітарній катастрофі в регіонах, наближених до лінії фронту. Ми допомогли сотням тисяч українців харчами та предметами першої потреби, а лікарням – медикаментами й обладнанням. Також допомагаємо в психологічному відновленні, навчанні та реінтеграції постраждалих від війни жінок і дітей. Щоб подолати нові виклики війни, ми розширюємо нашу гуманітарну місію – запроваджуємо масштабну програму протезування і реабілітації для поранених ветеранів і мирних жителів. Адже українці, яким ми завдячуємо своїми життями, заслуговують на найкращі протези», – зазначив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom