РФ різко збільшила морський експорт вугілля, – Bloomberg

Share

Російський експорт вугілля морським транспортом повернувся до історичного максимуму після того, як ЄС восени дозволив перенаправляти обсяги в Азію

Як повідомляє Bloomberg з посиланням на аналітичні дані компанії Kpler, відвантаження в жовтні склали майже 16,6 млн тонн, передає «УНІАН».

Даний обсяг дещо менший за показник червня, який був найвищим принаймні з 2017 року. Як зазначається в матеріалі, відтоді експорт трохи знизився і відповідає звичайній сезонній волатильності.

Євросоюз 8 квітня 2022 року опублікував п'ятий пакет санкцій, що містить вугільне ембарго. З серпня 2022 року передбачалася заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони родом з Росії або експортуються з Росії.

10 серпня 2022 року ЄС заборонив імпорт російського вугілля.

На 25 серпня 2022 року морський експорт російського вугілля був фактично зупинений через санкції ЄС.

У вересні Європейська комісія опублікувала переглянуті вказівки, заявивши, що надання необхідних для транспортування за межі ЄС послуг має бути дозволене для боротьби з енергетичною і продовольчою безпекою у світі. Йдеться про транспортування, фінансування та страхування таких вантажів.

Країни ЄС як і раніше не можуть імпортувати російське вугілля, але європейським компаніям дозволено відправляти товар в треті країни.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom