Україна закликає позбавити Росію членства у МАГАТЕ

Share

Російська Федерація має бути позбавлена статусу країни-члена Міжнародного агентства з атомної енергії

Таке переконання висловив міністр енергетики України Герман Галущенко, передає прес-служба Міністерства енергетики України.

«Ми впевнені, що Росію треба позбавляти членства у цій організації», – наголосив він.

Галущенко додав, що «російська війна в Україні змінила все, що існувало досі в системах безпеки, у тому числі і в ядерній галузі».

«Ми не можемо за нинішніх обставин керуватися старими моделями, маємо ухвалювати нові і швидкі рішення», – переконаний Галущенко.

Міністр наголосив, що окупація росіянами найбільшої в Європі атомної електростанції – української ЗАЕС, а також розміщення на її території озброєних людей, важкої техніки та вибухівки – не просто цілковите порушення правил ядерної безпеки, але й основ здорового глузду.

«Навряд чи можна очікувати, що щось зміниться в ставленні Росії. Але для нас дуже важливо, щоб на території наших ядерних об’єктів перебували представники МАГАТЕ», – зазначив Галущенко.

Міністр наголосив, що окупована ЗАЕС – це найбільша втрата української енергосистеми за час повномасштабної війни, адже на станції розташовані шість енергоблоків, які ще в лютому видавали в енергосистему України більше 6 000 МВт електроенергії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom