Інфляція у єврозоні близька до піка, – економіст ЄЦБ

Share

Інфляція у єврозоні близька до пікового рівня, заявив головний економіст Європейського центрального банку Філіп Лейн

Про це Лейн сказав в інтерв'ю італійській газеті Milano Finanza, передає «LIGA.Бізнес».

«Поки що зарано робити висновок, що інфляція досягла вершини, але я з упевненістю можу сказати, що ми близькі до піка. Але чи це вже пік, чи він настане на початку 2023 року, досі невідомо. Основна невизначеність полягає в тому, що ми спостерігаємо велику волатильність цін на газ. У деяких країнах споживчі ціни сильно змінилися, а в інших, наприклад, деякі комунальні компанії ще не завершили підвищення цін», – сказав Лейн.

Він розраховує, що навесні чи влітку 2023 року темпи інфляції значно зменшаться, хоча повернення до цільового рівня до 2% може статися ще нескоро.

«Після завершення перших місяців, навесні чи влітку, ми, ймовірно, побачимо серйозне уповільнення інфляції. Однак для зниження її темпів до цільового рівня ЄЦБ у 2% буде потрібен час», – зазначив Лейн.

Відповідаючи на запитання, чи може інфляція сповільнитися до 6-7% у 2023 році, він сказав, що «початкове ослаблення внаслідок зростання ставок призведе темпи зростання цін приблизно до цього рівня», а надалі уповільнення триватиме.

«Ми очікуємо, що буде потрібно подальше підвищення відсоткових ставок, однак ми і так зробили багато. Відправна точка тепер інша, враховуючи, що ставки вже піднято на 200 базисних пунктів. Ми братимемо до уваги масштаб того, що вже було зроблено», – сказав він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom