До кінця року в Україні 8 мільйонів людей житимуть за межею бідності, – Світовий банк

Share

Повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500-600 млрд євро, заявила в інтерв’ю австрійській газеті Die Presse віцепрезидент Світового банку Анна Б'єрде

Вона нагадала, що на початок червня розрахована спільно з Європейською комісією та українським урядом сума, що необхідна на відбудову, становила близько 350 млрд євро, передає «Укрінформ».

Зараз ця цифра значно збільшилася: «Це точно зростання до 500-600 млрд євро».

За словами віцепрезидента СБ, для відновлення України потрібен великий план на кшталт «плану Маршалла», і це має бути «поєднання державних і приватних грошей».

Коментуючи наслідки російських ракетних обстрілів для функціонування української промисловості, віцепрезидент заявила, що «українці проводять чудову роботу, відновлюючи зруйноване». Та якщо так триватиме і далі, незабаром Україна може стикнутися з браком запчастин.

«Тому ми працюємо з іншими партнерами над екстреною допомогою, щоб надати як обладнання, так і ліквідність для продовження ремонтних робіт», – констатувала вона.

Б'єрде повідомила, що до початку атак на цивільну інфраструктуру у Світовому банку прогнозували падіння ВВП України цього року на 35%, однак тепер цей показник може бути більшим.

«Напевно, це буде ближче до 40%. Без інфраструктури немає економіки, а отже, немає податкових надходжень. Це дуже тривожна ситуація», – зазначила віцепрезидент СБ.

Вона також звернула увагу на катастрофічні гуманітарні наслідки російської війни проти України.

«До кінця 2022 року в Україні 8 мільйонів людей житимуть за межею бідності. Рівень бідності зросте до 25%», – сказала вона.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom