НБУ погіршить прогноз росту ВВП через обстріли інфраструктури, – Пишний

Share

Національний банк у січні оновить прогноз економічної активності на 2023 рік. Прогноз зростання ВВП погіршать, оскільки наслідки обстрілів енергетичної інфраструктури Росією можуть бути більш суттєвими, ніж очікувалося

Про це повідомив очільник Нацбанку Андрій Пишний в інтерв’ю Forbes.

За його словами у базовому сценарії макропрогнозу НБУ враховував ризик, що внаслідок обстрілів можуть бути недоступні до 40% генеруючих потужностей, але доступ до енергопостачання вдасться доволі швидко відновлювати.

«Порушення енергетичної інфраструктури вже перевищують наші жовтневі оцінки, тому ми з високою ймовірністю погіршуватимемо прогнози економічної активності», – сказав Пишний.

Він додав, що через ризики подальших ударів, вплив може виявитися значно потужнішим, ніж закладалося у попередньому прогнозі.

«Зміна ситуації після обстрілів 23 листопада була досить драматичною. У січні ми опублікуємо оновлені цифри макропрогнозу з урахуванням цих чинників», – зазначив глава Нацбанку, додавши, що оцінки впливу блекаутів на українську економіку розглянуть вже наступного тижня.

Нагадаємо, що в жовтні Національний банк покращив оцінку спаду ВВП у 2022 році з 37,5% до 32%.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom