У Молдові очікується дефіцит е/е на рівні 74%

Share

У Молдові 29 листопада очікується дефіцит електроенергії на рівні близько 74%, попередив міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину

За його словами, напередодні, 28 листопада, з незрозумілих причин ціна на електроенергію на європейському ринку зросла на 30-40%. У зв'язку з цим молдовська компанія Energocom не змогла закупити необхідний обсяг, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням на NewsMaker.

«Стався незрозумілий феномен. На європейських ринках, зокрема, в Румунії, суттєво зросли ціни на електроенергію. Майже на 30-40%. Компанія Energocom намагалася купити електроенергію за нижчою ціною, але не змогла закупити електроенергію на весь день», – сказав Спину.

У зв'язку з цим, за словами міністра, Moldelectrica запросила аварійну електроенергію у румунського оператора Transelectrica.

Водночас вартість такої електроенергії висока, через що Спину закликав громадян продовжувати економити електрику.

«Чим більше ми заощадимо, тим менше аварійної енергії отримаємо завтра з Румунії. Завтра ми дізнаємося ціну. Досі було 200-300 євро за МВт-год, залежно від того, коли уклали контракт», – сказав міністр.

Раніше держпідприємство Moldelectrica попередило, що 29 листопада, у Молдові очікується дефіцит електроенергії в розмірі близько 74%.

«Очікуваний дефіцит покриють за рахунок аварійного контракту на постачання електроенергії. Підтвердження про доступність вже отримано від компанії сусідньої держави», – запевнили в компанії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom