«Газпром» законсервує обладнання на компресорних станціях, що подавали газ до «Північних потоків»

Share

Російський «Газпром» вирішив законсервувати обладнання на компресорних станціях «Портова» та «Слов’янська», які подавали газ до газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2»

Про це повідомляє «Комерсант» із посиланням на співрозмовників, знайомих із планами компанії.

Один зі співрозмовників газети зазначив, що все обладнання залишиться на станціях, перевозити його кудись не планується, а за потреби воно зможе розпочати роботу в короткі терміни.

На компресорній станції «Портова» використовувалися дев'ять газоперекачувальних агрегатів – турбіна та компресор. Шість є газовими турбінами Siemens SGT-A65 (вироблені на базі авіаційних двигунів Rolls-Royce), три – турбіни меншої потужності SGT-A3.

У штатному режимі на «Портовій» у роботі мають бути шість турбін, з яких п'ять машин качають газ, а одна перебуває в гарячому резерві. Жодна з машин зараз не перебуває у робочому стані, а одна залишається у Німеччині після ремонту, зробленого в Канаді. На компресорній станції «Слов'янська» встановлено 11 ГПА-32 «Ладога».

За оцінкою експерта Інституту енергетики та фінансів Сергія Кондратьєва, роботи з консервації можуть зайняти до трьох-п'яти місяців, витрати в середньому можуть становити до 2-3 млрд рублів.

26 вересня на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» виявили витоки газу. Пізніше оператор «Північного потоку» повідомив про руйнування, які відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2», та мають «безпрецедентний характер».

Поліція Данії заявила, що попереднє розслідування пошкоджень двох ниток газопроводу «Північний потік» у данській частині Балтійського моря свідчить, що витоки газу спричинені потужними вибухами. Поліція Швеції також знайшла підтвердження вибухів на газопроводах системи «Північний потік».

В ЄС офіційно не звинувачували Росію у причетності до організації вибухів на газогонах, однак не відкидали такої можливості.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom