«Енергетична компанія України» планує тестовий імпорт е/е з Румунії

Share

АТ «Енергетична компанія України» планує здійснити тестовий імпорт електроенергії із Румунії, повідомив генеральний директор ЕКУ Віталій Бутенко

«Ми справді почали тестування імпорту електроенергії з Європи. Ми також плануємо зробити ще один тест із Румунії (попередні були зі Словаччини), для того, щоб переконатися, що технічно на сьогодні імпорт можливий», – цитує Бутенка «Укрінформ».

Він пояснив, що ті поставки електроенергії з Європи, які ЕКУ вже здійснила, є не комерційними, а саме тестовими. Вони необхідні для того, щоб переконатися у технічній спроможності енергосистеми здійснювати імпорт у разі потреби.

Гендиректор ЕКУ повідомив, що зараз Україна може імпортувати 500-600 МВт електроенергії – для порівняння, це близько половини потреби у споживанні Києва. Однак через різницю в цінах на електроенергію у Європі та Україні комерційний імпорт потребує фінансової підтримки.

«Наскільки мені відомо, «Укренерго», наш системний оператор, відпрацьовує можливі підходи, щоб можливо було не тільки технічно, а й комерційно забезпечити імпорт тоді, коли він буде потрібен для стабілізації енергосистеми», – прокоментував Бутенко.

За його словами, технічно Україна може імпортувати електроенергію зі Словаччини та Румунії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom