Метінвест спрямував 4 млн гривень на розвиток тактичної медицини

Share

Група Метінвест в межах підтримки ЗСУ співпрацює з благодійним фондом PULSE, який навчає тактичної медицини українських військовослужбовців. На розвиток цього напряму компанія уже виділила 4 млн грн.

  В Україні тактичну медицину розвиває благодійний фонд PULSE, заснований ще на початку повномасштабного вторгнення рф. Зокрема, фахівці проводять навчання для ЗСУ та інших оборонних підрозділів. Завдяки фінансовій підтримці донорів тренінги для військових проводяться безкоштовно.

Метінвест підтримує місію PULSE, тому спрямував частину коштів, які компанія надає в рамках своєї мілітарної ініціативи, на розвиток тактичної медицини, повідомила прес-служба групи.

Усі кошти йдуть на організацію навчання в зоні бойових дій. Фінансування дає змогу передусім забезпечити матеріально-технічну базу навчання: якісні матеріали для відпрацювання навичок, логістику, оплату послуг інструкторів.

«За вісім місяців повномасштабної війни компанія спрямувала на допомогу українській армії понад 1,4 млрд грн. Окрім амуніції, тактичного обладнання, засобів пересування й захисних споруд, ми відправляємо на фронт і медичні вантажі. Зокрема, вже передали понад 31,5 тисячі кровоспинних турнікетів та аптечок. Але для порятунку життів в умовах бойових дій одного обладнання й матеріалів замало. Важливо, щоб самі воїни володіли необхідними знаннями та навичками. Тому ми підтримали ініціативу PULSE, який навчає тактичної медицини наших бійців», – зазначив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

З березня по листопад 2022 року базову тактично-медичну підготовку від інструкторів PULSE пройшли понад 10 тисяч військовослужбовців. Загалом є потреба в навчанні приблизно мільйона людей. Зараз інструктори PULSE одночасно працюють на декількох напрямках, у тому числі в тилу угруповання військ, що захищають Донеччину.

«До тренувань були залучені практично всі наші медики. Це бойові медики взводів, старші бойові медики, санінструктори, фельдшери й евакуаційні бригади. Більшість із них мають чималий досвід, який вони здобули під час АТО/ООС. Але були й ті, хто лише пройшов двотижневі курси з надання першої медичної допомоги. Для них цей курс став особливо цінним», – зазначив майор медичної служби Олег Палас.

PULSE навчає представників майже всіх видів військ: Сухопутні війська, Повітряні сили, Військово-Морські сили, Командування Медичних сил, Службу безпеки України, Національну поліцію, Державну службу з надзвичайних ситуацій, розвідувальні та спеціальні частини тощо. Мета навчання від PULSE – не просто дати базові навички для надання само- та взаємодопомоги на полі бою, а зробити систему підготовки українських військових ідентичною американській – за протоколом TCCC (Tactical Combat Casualty Care).

«На мою думку, одна з найдраматичніших речей у війні, яку розв’язала Росія, – це те, що вороги втрачають невмотивованих військових із низьким моральним рівнем, а Україна втрачає сильних, сміливих патріотів. Наш обов'язок і наш стратегічний інтерес – зберегти життя цих людей. Найкращий у світовій історії відсоток тих, що вижили, до кількості поранених має американська армія в Іраку та Афганістані. У них гинув усього один із 10 поранених. Це сталося завдяки розвитку технологій захисту, комунікацій, логістики, але насамперед через впровадження медичної системи TCCC», – зазначив засновник благодійного фонду PULSE Федір Сердюк.

Сутність навчання військових полягає в напрацюванні практичних навичок, адже саме це дає змогу надавати допомогу у важких, небезпечних і стресових умовах. Для навчання використовуються сучасні турнікети, гемостатичні та перев'язувальні засоби, різноманітне обладнання для забезпечення прохідності дихальних шляхів, оклюзійні наліпки й голки для декомпресії, зігрівальне та протигіпотермічне спорядження тощо. У навчальних цілях також застосовується широка номенклатура манекенів і симуляційного спорядження. Частиною стратегії PULSE з підтримки Сил Оборони України у розвитку тактичної медицини є підготовка та координація інструкторських груп усередині ЗСУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom