ЄП підтримав надання Україні нового пакета допомоги на 18 млрд євро

Share

Європейський парламент підтримав пропозицію Єврокомісії виділити Україні у 2023 році 18 млрд євро

Відповідні поправки до регуляторних законодавчих актів, які дозволять реалізувати нову формулу «макрофін плюс», проголосували 24 листопада, передає «Інтерфакс-Україна».

Загалом проголосував 571 депутат: «за» – 507, «проти» – 38, «утрималися» – 26. Зокрема, у пакеті проголосовані три документи: дві поправки та безпосередньо пропозиція Єврокомісії.

Поправки внесені до Багаторічної фінансової перспективи ЄС на 2021-2027 роки та Фінансової директиви й спрямовані на зміну підходу до гарантій макрофіну: якщо раніше фінансування виділялося під гарантії держав-членів на випадок, якщо держава-реципієнт макрофіну не зможе виплатити кредити, то після схвалення парламентом ЄС зможе виділити Україні за таких самих умов, як і для держав-членів ЄС – під гарантії бюджету Європейського союзу.

Третій документ, який проголосував Європарламент – «Пропозиція для регламенту Європейського парламенту та Ради для створення інструменту підтримки України на 2023 рік (макрофінансова допомога плюс)». Цей документ далі має затвердити Європейська рада і має бути підписаний двома президентами – Європарламенту та Євроради. Сам документ налічує 39 сторінок та містить детальний опис механізму виділення 18 млрд євро Україні.

Очікується, що Рада ухвалить рішення 6 грудня.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom