УЗ запустить 6 нових прикордонних переходів на заході України, частину – через кілька місяців

Share

«Укрзалізниця» планує збільшити кількість прикордонних переходів на заході України, щоб створити додаткові умови для експорту українських вантажів до країн Європи, повідомив Валерій Ткачов, заступник директора Департаменту комерційної роботи УЗ під час конференції «Український експорт – як отримати вихід до моря», що відбулася 23 листопада.

Наразі УЗ експлуатує 13 вантажних прикордонних переходів на межі з Польщею, Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Молдовою. Перевізник має на меті додати ще 6 переходів, збільшивши загальну їх кількість до 19.

За словами Ткачова, розширення інфраструктурних можливостей передбачає створення трьох додаткових пунктів на кордоні з Польщею, включно з переходами Рава-Руська-Гребенне і Старжава—Кросценко. Ще два стики заплановані на кордоні з Румунією, зокрема на ділянці Ділове-Валя-Вішеулуй, та один – на межі з Молдовою.

Частина робіт з будівництва вже виконана, наразі триває етап узгодження документів на рівні держав, зазначив Ткачов. За його оцінкою, 3 прикордонні переходи можуть бути офіційно відкриті через 1-3 місяці. Зокрема, стик із Молдовою Березине-Басарабяска. Завершити будівництво та владнати питання з документами по інших трьох пунктах планують протягом 2023-2024 років.

Разом з тим, УЗ також реалізує низку заходів, які допоможуть додатково збільшити підвезення вантажів до кордонів. Мова йде про ремонт колій, будівництво шляхів під створення терміналів, збільшення кількості локомотивів, що обслуговують вантажі, та візків під євроколію (наразі – 3800).  

Наразі, за словами Ткачова, потужності 13 діючих вантажних переходів задіяні на 50% від наявних можливостей. Щодня УЗ обробляє 1700 вагонів або близько 110 тис тон вантажів, тоді як могла б – до 3422 вагонів. Основною причиною недостатнього використання наявних можливостей він назвав неготовність інфраструктури країн-партнерів обробити весь обсяг українських вантажів через низку причин, основні з яких це дефіцит локомотивів та обмежені можливості в роботі з рухомим складом для широкої колії.