ОГТСУ відповів на звинувачення та погрози «Газпрому»

Share

Всі обсяги , які були прийняті на точці входу з Росії «Суджа», зокрема, для подальшого транспортування споживачам Молдови, передані на точках виходу з України до Молдови «Олексіївка» та «Гребеники» у повному обсязі

Про це повідомив Оператор ГТС, коментуючи звинувачення російського «Газпрому».

«Це підтверджено всіма необхідними документами, які підписані з суміжними операторами, одним з яких є сам «Газпром». Разом з тим від початку вересня 2022 року Молдова після довгих років напрацювань запровадила віртуальний реверс на точках з’єднання з Україною. Вже з кінця вересня транспортування природного газу з Молдови в Україну через точку з’єднання «Гребеники» здійснюється саме у формі віртуального реверсу», – сказано в повідомленні.

ОГТСУ зазначив, що, погрожуючи зменшити обсяги транспортування в Молдову, «Газпром» намагається позбавити цю країну можливості використовувати українські ГТС та підземні сховища газу (ПСГ) і заблокувати інструмент віртуального реверсу, тим самим посиливши залежність від російського природного газу на початку опалювального сезону.

«Росія не вперше вдається до використання газу як інструменту політичного тиску. Йдеться про грубу маніпуляцію фактами задля обґрунтування свого рішення ще більше обмежити обсяги постачання газу до європейських країн. Запровадження типових європейських бізнес-правил роботи на міждержавних точках з’єднання свідомо трактується «Газпромом» як порушення контрактних зобов’язань, вочевидь, у політичних, а не комерційних цілях», – зазначила директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom