Економіка Великої Британії вже перебуває в рецесії, – міністр

Share

Міністр фінансів Великої Британії Джеремі Хант представив новий проєкт бюджету країни, зазначивши, що змушений ухвалювати «складні рішення», щоб забезпечити оптимальний «шлях до стабільності» економіки

За словами Ханта, оцінки Управління бюджетної відповідальності Великої Британії показують, що рецесія в економіці країни вже почалася. Проте, за підсумками 2022 року британський ВВП, як очікується, зросте на 4,2%, передає «Fixygen».

Прогнози OBR для економіки Великої Британії на 2023 і 2024 роки погіршені, переважно через високі ціни на енергоносії, зазначив Хант. Британський ВВП, як очікується, знизиться на 1,4% у 2023 році та збільшиться на 1,3% у 2024 році. Березневі прогнози OBR передбачали зростання відповідно на 1,8% і 2,1%.

Прогнози підйому економіки на 2025 і 2026 роки покращені до 2,6% з 1,8% і до 2,7% з 1,7% відповідно.

Інфляція в країні цього року становитиме 9,1% і сповільниться до 7,4% у 2023 році, прогнозує OBR.

«Вони підтверджують, що наші сьогоднішні дії призведуть до суттєвого сповільнення інфляції з середини наступного року», – заявив Гант.

Він зазначив, що його бюджетний проєкт передбачає запровадження двох нових правил.

«По-перше, держборг у відсотковому відношенні до ВВП має скоротитися через п'ять років. По-друге, державні запозичення за цей самий період мають бути меншими за 3% ВВП», – сказав Хант.

У поточному фінансовому році запозичення Великої Британії становитимуть 7,1% ВВП, зазначив Хант.

Дефіцит бюджету, за новими оцінками OBR, цього фінроку становитиме 177 млрд фунтів стерлінгів (березневий прогноз – 99,1 млрд фунтів).

Уряд Великої Британії збереже план субсидування витрат домогосподарств і бізнесу на оплату електроенергії загальним обсягом 55 млрд фунтів, підготовлений колишнім прем'єр-міністром країни Ліз Трасс і екс-міністром фінансів Квазі Квартенгом, заявив Хант.

Проєкт Ханта передбачає низку податкових заходів, які мають збільшити надходження до бюджету. Зокрема, планують знизити поріг річного доходу британців, який обкладатиметься максимальним податком, до 125,14 тис. фунтів із нинішніх 150 тис. Крім того, буде заморожене зниження ставки прибуткового податку і податку на спадщину, яке планував Квартенг. Також передбачається скасування виключення сплати акцизних зборів для електромобілів із 2025 року. Проєкт бюджету також передбачає виділення додаткових 2,3 млрд фунтів на освіту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom