Зеленський закликає безстроково продовжити «зернову ініціативу»

Share

«Зернова ініціатива» має бути безстроково продовжена. До неї також необхідно залучили ще два порти у Миколаївській області

Про це під час онлайн-виступу на саміті «Великої двадцятки» заявив президент Володимир Зеленський, передає «Бізнес.Цензор».

«Ми показали, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом. Я вважаю, що наша експортна зернова ініціатива заслуговує на безстрокове подовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу – це фундаментальне право кожної людини у світі», – зазначив він.

За словами очільника держави, Україна з липня експортувала понад 10 млн тонн продовольства морським шляхом.

«Можемо збільшити експорт ще на мільйони тонн щомісячно. Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема, на порти Миколаєва та Ольвія у Миколаївській області», – підкреслив він.

Крім того, президент закликав усі країни, зокрема лідерів G19, приєднатися до ініціативи з допомоги продовольством найбіднішим верствам населення.

«Ця ініціатива – Grain From Ukraine – уже нами започаткована. І перше судно Nord Vind виходить у Ефіопію. На борту 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч людей на рік. Може бути багато таких суден з України, а отже, багато людей у бідних країнах, які врятовані від голоду», – підкреслив Зеленський.

Він додав, що Україна може експортувати у цьому році 45 млн тонн продовольства.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom