Мінфін очікує залучити $8 млрд зовнішнього фінансування до кінця року

Share

У листопаді Міністерство фінансів очікує надходження близько $4,8 млрд зовнішнього фінансування та близько $3 млрд у грудні

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає Інтерфакс-Україна.

«Якби це був місяць, умовно кажучи, вересень чи жовтень, я б сказав, що ситуація в нас досить позитивна та оптимістична. Але оскільки грудень – останній місяць року і, як правило, грудневі витрати є найвищими і вищими за середньомісячні, тому, звичайно, ми зараз шукаємо всі можливості для того, щоб безболісно пройти і листопад, і грудень, і провести всі необхідні витрати та забезпечити фінансування дефіциту», – сказав Марченко.

Говорячи про фінансування січня-березня 2023 року, він повідомив, що ситуація ускладнюється тим, що на початку року менші податкові надходження при тому, що є питання прогнозованості зовнішньої допомоги.

«Але ми над цим працюємо, і вже заявлено 18 млрд євро (від ЄС – Ред.), частина з них буде направлена ??в першому кварталі на фінансування дефіциту бюджету. Багато питань, пов'язаних із складнощами військового характеру, ми їх вирішуємо, сподіваємось, що отримаємо позитивні результати», – зазначив голова Мінфіну.

Щомісячна потреба у фінансуванні дефіциту держбюджету цього року через війну, за даними Мінфіну та уряду, становить близько $5 млрд. Наступного року уряд планує знизити дефіцит держбюджету до $3-4 млрд на місяць (сумарно $38 млрд за рік), розраховуючи на його фінансування США, МВФ та ЄС, а також залучити $17 млрд на екстрене відновлення.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom