Сунак озвучив план для зниження впливу РФ на світову економіку

Share

Сьогодні кожна родина на планеті відчуває на собі наслідки повномасштабного російського вторгнення в Україну. Світ має вживати скоординованих глобальних дій для зниження впливу РФ та її президента Володимира Путіна на економіку

Про це в колонці для The Telegraph написав прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, передає «Укрінформ».

«Світові ціни на продовольство зросли від спроб Володимира Путіна перекрити український експорт зерна, дві третини якого йде до країн, що розвиваються. Рахунки за електроенергію різко зросли через те, що Росія перекрила газові крани», – констатує Сунак.

Прем’єр Британії наголошує на необхідності скоординованих глобальних дій. У зв’язку з цим він пропонує п’ять пунктів, які можуть змінити ситуацію.

Перш за все, на його думку, необхідно продовжувати надавати термінову підтримку там, де це найбільше потрібно взимку. Допомога має бути як народу України, так і громадянам Британії на тлі зростання рахунків за електроенергію. Також Лондон вживає заходів щодо запобігання голоду в світі.

«По-друге, ми повинні покласти край жахливому шантажу Росії у питанні постачання продовольства. Я підтримую генерального секретаря ООН у тому, щоб вантажі зерна продовжували рухатися в Чорному морі, і закликаю всі ті країни, які можуть виробити більше продовольства або вивільнити запаси, зробити це, щоб допомогти збільшити постачання», – зазначає Сунак.

Ще одним кроком він називає забезпечення безпеки ланцюжків постачання та швидку відмову від енергозалежності від таких країн, як Росія.

У четвертому пункті Сунак закликає залишатися прихильними до просування вільних ринків і відкритої глобальної економіки.

На останок прем’єр Британії наголошує на необхідності виявляти тих, хто використовує свої можливості, щоб створити кредитні пастки для країн, що розвиваються (політика при якій країна-кредитор збільшує свій вплив шляхом збільшення боргу країні-позичальнику), а також зайнятися усуненням причин зростання інфляції.

«Ми не дозволимо нашому економічному майбутньому стати заручником дій держави-вигнанця, як і наші союзники. Натомість ми будемо підтримувати Україну та працюватимемо над виконанням кожного елементу цього плану з п’яти пунктів, сприяючи вільним ринкам і глобальній економіці», – резюмував Сунак.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom