Виробництво сталі в Європі у 2022 році впаде на 4%, – прогноз

Share

Виплавка сталі у Європі може знизитися на 4% у 2022 році через закриття виробничих потужностей

Відповідний прогноз озвучив директор департаменту економічного та ринкового аналізу Асоціації європейських виробників сталі (EUROFER) Алессандро Скіамареллі, повідомляє «ГМК-Центр» із посиланням на SteelMint.

Ситуацію в наступному році, за його словами, ще потрібно обрахувати. Проте за умов покращення попиту в третьому кварталі 2023 року європейські підприємства зможуть його задовольнити, навіть на тлі повномасштабної війни в Україні, загальної невизначеності, енергокризи та зростання інфляції.

Скіамареллі послався на досвід постковідного періоду, проте зауважив, що це відбудеться, якщо у найближчі місяці ситуація не погіршиться.

Експерт нагадав, що скоротилося не лише виробництво, а й попит на сталь. За прогнозами EUROFER, споживання металопродукції в ЄС у 2022 році знизиться на 3,5%, а у 2023 – на 1,9%.

Виробництво металургійних секторів постраждає у другій половині 2022 року, покращення ситуації очікується лише у другій половині 2023 року, проте багато факторів залишаються невизначеними.

Скіамареллі також припустив, що економіка ЄС у третьому та четвертому кварталах 2022 року перебуватиме в технічній рецесії і покращення можна очікувати лише з другого кварталу 2023 року. За його словами, економічне зростання Євросоюзу сповільнюється з третього кварталу 2021 року через постійний вплив негативних факторів – проблем з ланцюгом поставок, цін на енергоносії, високої інфляції. Зараз жорсткість монетарної політики, сповільнення зростання економіки Китаю та війна в Україні ще більше погіршили перспективи зростання ВВП для всіх розвинутих економік.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom