Окрім пільг на імпорт генераторів потрібно стимулювати власне виробництво – нардеп

Share

Рішення Кабінету Міністрів скасувати мита й ПДВ на імпортні генератори і ряд найменувань обладнання для потреб енергетики ставить внутрішніх виробників у невигідне положення, оскільки тепер їх продукція буде дорожча на 20-30% від закордонних конкурентів, а значить менш затребувана, пише у своїй колонці для «НВ Бізнес» заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

На його думку, такі заходи, спрямовані на вирішення проблем в енергетиці, що виникли через російські обстріли критичної інфраструктури, мають застосовуватись одночасно із низкою стимулів для виробників енергетичного обладнання, які працюють в Україні.

Мова йде про такі заходи:

– скасування імпортного мита й імпортного ПДВ на комплектуючі і сировину, які завозяться в Україну для виробництва обладнання;

– надання внутрішнім виробникам пріоритетного доступу до кредитування по програмі «5−7−9», щоб вони могли розширити потужності і сформувати більший запас комплектуючих і склад готової продукції;

– формування резервного фонду обладнання і матеріалів через держрезерв або через розміщення державного замовлення на українських підприємствах.

Кисилевський також наголосив на важливості якісного планування. Наміри ворога руйнувати українську енергосистему обговорювались давно, зазначив він, отже варто було б передбачити зростання потреби в енергетичному обладнанні. Маючи розуміння попиту та розуміючи можливості внутрішніх виробників, можна було б краще підготуватися до нинішньої ситуації.

«Такі кроки відповідають здоровому глузду. І були запропоновані мною через відповідне депутатське звернення. Це дозволило б максимально ефективно використати фінансовий ресурс, який буде залучено для купівлі обладнання. Тобто спрямувати його частину всередину країни, що забезпечило б надходження податків в український бюджет і створило б чи зберегло існуючі робочі місця. Галузь енергетичного машинобудування — біля 10 тис. робочих місць», – повідомив нардеп.

Увага уряду має бути сфокусована не тільки на задоволенні потреб споживачів промислової продукції, але й на розвитку відповідних виробництв всередині країни, резюмував Кисилевський.