ЄС має змінити законодавство для надання нової фіндопомоги Україні, – ЄК

Share

Європейському Союзу необхідно внести зміни до законодавства для того, щоб технічно було можливо надати Україні перші кошти з нового запропонованого пакета макрофінансової допомоги на 18 млрд євро вже в січні 2023 року

Про це заявив єврокомісар Йоханнес Ган, передає «Європейська правда».

«Для того щоб перерахувати перші кошти вже в січні, потрібно схвалити зміни до законодавства. Тож закликаю прийняти ці рішення швидко. Втім, відгуки, які ми бачили вчора на зустрічі міністрів фінансів та Європарламенту, свідчать, що є дуже велика підтримка. І я переконаний, що сумніви, які ще залишаються, можливо буде подолати», – сказав Ган.

Він зазначив, що пакет у такому форматі, як його пропонує Єврокомісія, дуже важливий для України, оскільки дасть упевненість щодо доступних коштів та спонукатиме інших міжнародних донорів до схожих рішень.

Посадовців Єврокомісії неодноразово запитували про план дій на випадок, якщо Угорщина заблокує це рішення, та чи теоретично можливо, що задля схвалення пакета підуть на якісь виняткові кроки. Угорщина вже заявила міністрам фінансів країн ЄС на зустрічі в Брюсселі, що не підтримає необхідних змін для підготовки пакета допомоги.

На це вони відповіли, що працюватимуть над тим, аби забезпечити згоду всіх країн-членів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom