Україна хоче розширити «зернову угоду»

Share

Україна хоче продовжити на рік і розширити угоду щодо експорту зерна, включивши в неї більше портів і товарів, повідомив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков в коментарі Reuters

«Ми сподіваємося, що не пізніше наступного тижня від наших партнерів Туреччини і ООН у нас буде розуміння, і весь ринок також отримає чіткий сигнал, про подальше функціонування і продовження ініціативи», – сказав він.

За словами Васькова, крім продовження угоди на рік Україна також виступає за розблокування портів Миколаївської області.

Також Україна виступає за впорядкування обов'язкових перевірок суден, які наразі Росія навмисно затягує. Сьогодні їх проводиться 12 замість необхідних 25-30.

«Вимагаємо впорядкувати перевірки або скасувати перевірки суден, що пішли, тому що це не має сенсу. Або збільшити кількість доглядових груп. Коли Туреччина та ООН проводили власні інспекції, вони довели, що можна проводити більше 40 інспекцій на день. Тепер, коли Росія повернулася, у нас знову в цілому 12 інспекцій в день. Вони не пояснюють причину затримок, але і не приховують, що роблять це для того, щоб ускладнити роботу коридору», – сказав Васьков.

Також заступник міністра зазначив, що чинна угода стосується експорту добрив, але досі не було жодної заявки від суден, які бажають перевезти аміак з українських портів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom