Прибуток українських банків за 9 міс. знизився до 7,4 млрд грн

Share

У січні – вересні 2022 року платоспроможні українські банки отримали 7,4 млрд грн чистого прибутку порівняно з 51,4 млрд грн прибутку за відповідний період минулого року

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Рентабельність капіталу сектору за 9 місяців 2022 року становила 4,3% порівняно з 32,1% рік тому. 

«Така динаміка значною мірою зумовлена зростанням відрахувань у резерви під отриманих та очікуваних збитків внаслідок повномасштабної війни», – сказано в повідомленні.

З початку року банки сформували резерви обсягом 99 млрд грн, із них за березень – вересень – 93,3 млрд грн.

Темпи зростання чистого процентного доходу за 9 місяців 2022 року уповільнилися до 26% у річному вимірі з 35% у січні – вересні 2021 року переважно через скорочення процентних доходів у роздрібному сегменті.

«У перші місяці повномасштабної війни всі великі банки пропонували позичальникам «кредитні канікули», деякі фінустанови тимчасово знизили ставки за споживчими кредитами. Чистий комісійний дохід скоротився за січень – вересень 2022 року на 16% р/р порівняно зі зростанням на 28% р/р у відповідному періоді минулого року», – сказано в повідомленні.

У НБУ зазначили, що попит на банківські послуги поступово відновлюється після шоку на початку повномасштабної військової агресії, але все ще залишається низьким порівняно з минулорічним.

«Це обмежує комісійні доходи банків. Операційний результат банків залишався позитивним: чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви зріс за 9 місяців на 78% р/р. Зокрема, за підсумками третього кварталу чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви становив 56,5 млрд грн порівняно з 25,7 млрд грн у третьому кварталі 2021 року», – сказано в повідомленні.

На 1 жовтня 2022 року з 67 платоспроможних банків 44 установи були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 25,6 млрд грн, 23 – збитковими, зі збитком 18,2 млрд грн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom