У жовтні ціни на е/е в сусідніх країнах ЄС впали на понад 40%

Share

У жовтні 2022 року середні ціни на спотовому ринку електроенергії Словаччини знизилися на 46,4%, Угорщини – 44%, Румунії – 38,4%

У деякі години вихідного дня цінові індекси базового навантаження в цих країнах були нижчими, ніж на ринку на «добу наперед» України, повідомляє «Бізнес.Цензор» із посиланням на «Оператора ринку».

Зазначається, що, якщо у вересні цього року середні ціни на електроенергію для бізнесу в Європі були більш ніж в чотири рази більшими, ніж в Україні, то у жовтні різниця зменшилася вдвічі.

Індекс ціни BASE на РДН України у жовтні 2022 року становив 3,3 тис. грн/Мвт-год. Середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії за цей місяць становила 3,5 тис. грн/МВт-год. На внутрішньодобовому ринку середньозважена ціна акцептованої у жовтні електроенергії становила 3,6 тис. грн/МВт-год.

Загалом у жовтні на ринку «на добу наперед» акцептовано 1,4 млн МВт-год електроенергії, на внутрішньодобовому ринку – 166,8 тис. МВт-год.

Попит на ринку «на добу наперед» у жовтні збільшився на 54,9%, пропозиція на продаж електроенергії зросла на 32,1%. На внутрішньодобовому ринку попит на купівлю зріс на 93,7%, пропозиція зросла на 25,4%. Водночас на обох сегментах ринку протягом 22-28 жовтня спостерігався дефіцит.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom