ПФК зупинив виробництво через пошкодження електромереж

Share

Побузький феронікелевий комбінат був змушений призупинити виробництво через глобальне пошкодження електромережі внаслідок ракетної атаки Росії. Через відсутність енергопостачання підприємство не має можливості відновити роботу печей, зазначила прес-служба ПФК.

Як пояснили на підприємстві, вранці 22 жовтня військовими силами РФ було нанесено 3 ракетних удари по енергетичному об’єкту, який забезпечував живлення ПФК, а також ряд населених пунктів Кіровоградської та Миколаївської областей, у т.ч. водозабірної станції на р. Південний Буг (ПС «Довга Пристань» 35 кВ).

«У результаті припинення живлення, на ПФК був зупинений металургійний процес та водозабір. ПФК отримав значні економічні збитки, а виробництво було вимушено зупинене до відповідного відновлення державної підстанції та виконання необхідних ремонтних робіт основного обладнання», – йдеться у повідомленні.

Наразі електропостачання відновлене, але воно залишається дуже нестабільним. В таких умовах підприємство не може підтримувати виробничу діяльність, тож ухвалило рішення про тимчасову зупинку з 1 листопада.

З початку російського вторгнення у лютому ПФК працював зі збитками через високі витрати на енергоносії, логістичні перешкоди, брак сировини, та субсидувався своїм швейцарським інвестором Solway Investment Group, зазначила прес-служба підприємства.

Зокрема, за 9 місяців поточного року загальний обсяг переробленої сировини становив 0,643 млн. тон (62,8% у порівнянні з результатами 9 міс. 2021 р.), що відповідає 42 299 тонам феронікелю (77,5% до 9 міс. 2021 р.) або 7,4 тис. тон нікелю (63,5% до 9 міс. 2021 р.). За вказаний звітний період комбінат сплатив податки до бюджету України на суму 113,8 млн. грн. (на 7,9% більше, ніж за 9 міс. 2021 р.). Компанія також допомагала у закупівлях медичних аптечок для військових за стандартами НАТО та МОЗ України, на що витратили близько 5 млн. грн.

У період простою персонал збереже робочі місця, отримуючи дві третини окладу. Для працівників, задіяних в обслуговуванні та експлуатації об'єктів критичної інфраструктури та охороні об'єктів комбінату оплата праці буде здійснюватися за фактично відпрацьований час.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom