НБУ продовжить відносно жорстку монетарну політику, – прогноз

Share

Для збереження макрофінасової стабільності Національний банк України ще тривалий час проводитиме відносно жорстку монетарну політику

На цьому наголосили члени Комітету з монетарної політики НБУ.

На їхню думку, попередній прогноз облікової ставки, а саме її збереження на рівні 25% до середини 2024 року, є обґрунтованим в умовах «війни на виснаження».

«Помірно жорсткі монетарні умови з високою ймовірністю будуть важливими як під час активних бойових дій, так і на початковому етапі післявоєнного відновлення, щоб забезпечити стійке сповільнення інфляції і відповідний фундамент для подальшого здешевлення кредитів та швидшого відновлення економіки», – сказано в повідомленні.

Водночас двоє членів комітету припустили, що цей цикл може бути доволі повільним через ще довше затягування війни, що негативно позначатиметься на очікуваннях бізнесу та населення.

Натомість інший учасник дискусії зауважив, що анонсовані обсяги міжнародної допомоги на тлі поточних успіхів ЗСУ дають підстави говорити про швидше зниження облікової ставки, ніж передбачав прогноз.

«Значний приплив валюти може суттєво спростити завдання НБУ із забезпечення курсової стабільності та керованості інфляційних процесів», – сказано в повідомленні.

В НБУ додали, що «всі члени комітету погодилися, що, зважаючи на надвисокий рівень невизначеності, є широкий, але зміщений вгору спектр потенційних траєкторій облікової ставки».

«Завершення війни і реалізація масштабного плану відновлення України, дійсно, сприятимуть швидкому пом’якшенню монетарної політики. Проте протягом останніх місяців рівень невизначеності, пов’язаний зі строками та характером війни, зріс, а баланс ризиків на горизонті монетарної політики змістився вгору. Отже, у разі реалізації ризиків НБУ має бути готовим запровадити жорсткіші монетарні умови, ніж зараз закладені в базовий сценарій», – зазначив регулятор.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom