РФ заблокувала 175 суден українського продовольчого експорту, – Зеленський

Share

Вже 175 суден заблоковані через свідоме гальмування Росією українського продовольчого експорту

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українців, передає УНІАН.

«Щодня працюємо над тим, щоб захистити нашу зернову експортну ініціативу. Очевидно, що Росія знову має намір загострити глобальну продовольчу кризу, знову повернути загрозу масштабного голоду. І це, зокрема, відповідальність всіх наших партнерів – все ж гарантувати продовольчу безпеку і покінчити з цією брудною російською грою з голодом», – заявив Зеленський.

За його словами, на сьогодні через свідоме російське гальмування українського продовольчого експорту кількість суден, які очікують можливості виконати контрактні зобов'язання, сягнула 175.

«І це не просто якась там торгова проблема. Це погіршення доступу до їжі для мільйонів людей і загроза ще більшого зростання цін на базові продукти на різних континентах – і в Африці, і в Азії, і в Європі. Якщо все ж Росії вдасться негативний сценарій, це завершиться новою масштабною міграційною кризою», – зазначив президент.

Нагадаємо, для вивезення на експорт зерна та іншої аграрної продукції 22 липня в Стамбулі (Туреччина) підписали угоду про розблокування українських портів «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний». Угодою передбачені 120 днів для вивезення українського зерна з можливістю пролонгації терміну дії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom