Банкіри планують зменшити видачу кредитів для населення

Share

Банки в третьому кварталі констатували уповільнення кредитування внаслідок війни, респонденти відзначили незначне відновлення попиту на кредити з боку бізнесу та подальше скорочення попиту з боку населення

Про це повідомляє Національний банк України за результатами опитування.

Банки надалі очікують зростання попиту на короткострокові та гривневі бізнес-кредити й прогнозують посилення більшості видів ризиків.

« У липні – вересні 2022 року інтерес позичальників до бізнес-кредитів був стриманим. Як і в першому півріччі, попит підсилювали потреби в оборотному капіталі та реструктуризації боргу. Водночас вищі проценті ставки та нижча потреба в капітальних інвестиціях стримували зростання попиту. Більшість банків третій квартал поспіль повідомляють про посилення стандартів корпоративного кредитування, більшою мірою для довгострокових, валютних кредитів та позик великому бізнесу», – сказано в повідомленні.

Попит населення на кредити дедалі скорочувався, переважно через погіршення споживчих настроїв.

«Цінові умови негативно впливали на попит на іпотеку – оцінки їхнього впливу історично найвищі. Стандарти кредитування домогосподарств посилювалися третій квартал поспіль, більшою мірою для іпотеки. Учасники опитування зазначили значне зростання процентного, валютного та операційного ризиків у третьому кварталі 2022 року», – повідомили в НБУ.

У наступні 12 місяців більшість респондентів прогнозують обмежене зростання обсягу корпоративних кредитів та очікують на подальше скорочення роздрібного кредитування.  Банки вважають, що якість кредитного портфеля погіршиться попри помірне поліпшення оцінок цього кварталу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom