НБУ прогнозує відновлення експорту е/е з середини 2023 року

Share

Національний банк України з огляду на посилення терористичних російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури заклав у макропрогноз віялові відключення по всій країні в опалювальний сезон

При цьому НБУ вважає, що в цілому енергосистема впорається з проходженням опалювального сезону, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, передає Інтерфакс-Україна.

«Наш прогноз базується на тому припущенні, що енергетична система попри втрати, які вже були понесені, попри те, що потужність значно нижча за норму, яка була до війни, зможе забезпечити адекватне проходження зимового сезону», – сказав заступник голови НБУ.

Ніколайчук зауважив, що атаки на енергетичні об'єкти були одним з основних факторів, чому Нацбанк погіршив прогноз економічної активності на четвертий квартал і не зміг суттєвіше покращити прогноз динаміки ВВП цього року після покращення загальної ситуації у другому-третьому кварталах.

«Зараз очікуємо, що попри руйнування енергетична система досить швидко матиме можливість відновлюватися. Але чудово розуміємо, що ризики суттєво зросли. Були змушені у базовий прогноз закласти, що протягом зимового сезону ми матимемо віялові відключення по всій країні, і розуміємо чудово, що є додаткові ризики, пов'язані із цими терористичними атаками», – зазначив Ніколайчук.

Він додав, що базовий сценарій Нацбанку будується на припущенні, що експорт електроенергії зможе відновитися з середини 2023 року.

За його словами, припинення експорту електроенергії матиме вплив на валютний ринок, зумовивши певне збільшення необхідності в інтервенціях та зниження резервів, проте з урахуванням інших факторів «ситуація абсолютно контрольована», і НБУ зможе утримати резерви на прийнятному рівні.

Крім того, Національний банк погіршив у своєму макропрогнозі оцінку безпекової ситуації, зокрема тепер регулятор очікує істотного зменшення ризиків тільки з середини 2023 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom